Álmatlanság okai - melyek azok és hogyan érjük el a pihentető alvást

Az álmatlanság nem egy egyszerű kis kellemetlenség az ember életében. Hosszútávon igazán komoly tüneteket okozhat. Az álmatlanság, azaz az insomnia, egy nagyon kellemetlen és főleg veszélyes betegség, ugyanis számos dologra kihathat és számos problémának lehet az okozója. Ma megnézzük mik lehetnek az álmatlanság fő okai, és azzal is foglalkozunk hogy mik segíthetnek az elalvásban.

nespavost

Rövidtávú és hosszútávú (krónikus) álmatlanság

Többféle típusa is létezik az álmatlanságnak. Egyesek tranziens (átmeneti) illetve rövid távú (néhány naptól néhány hétig tartó) álmatlanságban szenvednek, amelynek hátterében főleg a munkahelyi stressz állhat. Másokat a krónikus (hosszútávú) álmatlanság kínoz, amelynek okai főleg neurológiai vagy mentális problémák lehetnek. Azonban gyakran több apró tényező is befolyással lehet rá, amelyeket azonban viszonylag egyszerűen és rövid időn belül befolyásolni lehet. Mik tehát az álmatlanság leggyakoribb okai?

Az álmatlanság okai

Az álmatlanság leggyakoribb okai közé tartozik a régi, kifeküdt vagy teljes egészében nem megfelelő matrac használata, a kék fény hatása elalvás előtt, lefekvés előtt nehéz ételek fogyasztása, nem megfelelően szellőztetett vagy a kellemetlenül meleg szobában való alvás. Ezen kívül álmatlanságot a túlzott koffeinfogyasztás is okozhat. Minden említett dolgon azonban könnyen lehet segíteni. 

Az álmatlanság megoldása szinte azonnal

A minőségi alvás alapját a megfelelő matrac kiválasztása képezi, amely megfelelő keménységgel és anyagösszetétellel rendelkezik, nem okoz allergiát vagy hátfájást. Ugyanilyen fontos a minőségi párna, paplan és ágyneműhuzat beszerzése. Egy órával elalvás előtt érdemes kikapcsolni mindenféle kék fényt - tehát a tévét, az okostelefont, esetleg filter használata ajánlott, ha rendelkezik azzal a berendezés. Az utolsó étkezés ne legyen nehéz étel és legalább egy órával lefekvés előtt ejtsük meg. Mindig olyan szobában aludj, ahol friss levegő van, ki van szellőztetve vagy ideális esetben egész éjszaka biztosítva van a szellőzése. Az ideális hőmérséklet alváshoz körülbelül 16-18 fok. A késő délutáni órákban már érdemes elkerülni a kávé fogyasztást is.

A napi rutin megváltoztatása

Egyes esetekben az emberek maguk is tehetnek arról, hogy kialvatlanok. Kilenc óráig a gyerekeknek szenteli az ember az idejét, megfürdeti őket, megeteti őket és körülbelül 22.00 órára el is alszanak. Amennyiben mondjuk reggel 5 órakor kelsz, itt lenne már az ideje lefeküdni. Azonban természetes dolog, hogy az embernek még a legnehezebb napokon is szánnia kell magára egy-két órát, amikor megnéz egy jó filmet vagy a kedvenc sorozatát, viszont ilyenkor gyakran éjfél előtt nem kerülünk az ágyba. Azonban ilyen kései lefekvés esetén már olyan magas a kortizon szinted (a stresszhormon a testben), hogy a test nem hajlandó elaludni még vagy két óra hosszáig, így végeredményben az embernek 3-4 óra alvás jut. Próbálj mindig úgy ágyba kerülni, hogy biztosítva legyen a minimum 6-7 óra alvás.

Orvosi segítség és az altató

Amennyiben az álmatlanság továbbra is fennál, na habozz és látogass el a kezelőorvosodhoz egy konzultációra. Az altatót azonban csak a legutolsó lehetőségként válaszd, ugyanis pontosan ezek az orvosságok azok, amelyek ugyan megbízhatóan stabilizálják az alvásunkat, azonban képesek rendesen felborítani a hormonjainkat, hangulat ingadozásokat és függőséget is okozhatnak.