Babaszoba - mi az, ami nem hiányozhat a gyerekszobából?

Babát vársz vagy már meg is érkezett hozzátok az új családtag? Bizonyára már a te fejedben is megfordult az a gondolat, hogy előbb-utóbb szükség lesz egy babaszoba kialakítására. Ne siesd el azonban ennek megvalósítását. Természetesen az új családtag érkezése után szükséged lesz egy helyre, ahová a kiságyat, a pelenkázóasztalt, a babakocsit és minden egyéb babaholmit teheted. De mi a helyzet a gyerekszobával?

detska-izba-pre-novorodenca

Babaszoba egy újszülött számára

Ha maradt még egy szabad szoba az új családtag számára, akkor azt már a megszületése előtt berendezheted neki. Ne gondold  azonban azt, hogy sok időt lesz majd benne hajlandó eltölteni. Egy ilyen szoba sokkal inkább a pelenkák tárolására fog szolgálni  vagy pedig egy tiszta helyiségként, ahová például a kutyát, macskát vagy a nagytestvéreket sem fogod beengedni. Egy üres szoba a csecsemő kimosott ruháinak szárítására is alkalmas. A szobában a kisbaba napközben nyugalomban aludhat, különösen akkor, ha például az idősebb testvérek mindig zavarkodnak.

Gyerekszoba a babának

Ha már nagyobb a baba (1 hónapostól egy éves korig), akkor sem fog sok időt tölteni a gyerekszobában. Mivel mellette főznöd, takarítanod és egyszerűen élned kell az életed, ezért szükséged lesz arra, hogy karnyújtásnyira legyen tőled. Veled lesz a konyhában vagy a nappaliban, netán a babakocsiban (javasoljuk, hogy vegyél egy második babakocsit csak a belső térre vagy szerezz be babakocsi kerékvédőt), esetleg egy járókában vagy valamilyen játszószőnyegen. Minden csörgő, rágóka, játék és hasonlók vele lesznek és te szemmel tarthatod akkor is, amikor éppen házimunkát végzel. Legfeljebb a nappali alvásra megy majd vissza a saját szobájába.

Gyerekszoba a szülőknek

Vannak olyan újszülötteknek berendezett gyerekszobák, amelyeket az Instagramon és más magyar és külföldi influenszerek fiókjain láthatunk és inspirációt vagy irigységet váltanak ki belőlünk? Nem mindenki rendelkezik egy szabad szobával, amit a család legfiatalabb tagjának rendezhet be. Egyébként is a baba a születés után legfeljebb akkor van a szobában, amikor az ágyban alszik és lehet, hogy ez is csak minden tizedik családban fordul elő. Ráadásul éjszakánként tízszer felkelni a babához és átmenni a másik szobába tényleg nem praktikus. A fotókon gyakran látunk néhány kiságyat, játékokkal teli polcokat, babzsákfoteleket, dekorációkat, függönyöket, új falfestményt (mindenféle gyerekminta nélkül) és így tovább. Hol van a pelenkázó, a pelenka kuka, a ruhaszárító és a pelenkázási kiegészítők?

Szüksége van az újszülöttnek saját szobára?

A legtöbb szülő véleménye szerint a gyermeknek körülbelül egyéves korától szüksége van saját szobára. Addigra már izgő-mozgó, gyakran járni is tud, van néhány játéka és elméletileg már a félig-meddig leengedhető oldalrácsos kiságyban is aludhat. Ebben a korban már meglehet tanítani a kisgyereket a saját szobájában elaludni, nehogy aztán egészen az érettségiig veled aludjon. Kifestheted a szobát gyerek motívumokkal, vehetsz gyerekszoba bútorokat és ezáltal kialakíthatod a gyerekek saját kis királyságát. Engedd el a megtervezett lakóhelyről alkotott elképzeléseidet, azokat a nappaliban vagy a hálószobában valósítsd meg.

Hálószoba kiegészítők csecsemőknek

A baba nagy valószínűséggel a lakás nappalijában, éjszaka pedig a hálószobában tölti majd ideje nagy részét. Mi nem hiányozhat tehát a hálószobából? Az első és legfontosabb bútordarab mindenképpen a babaágy. Ne felejts el hozzá egy jó minőségű légzésfigyelőt is vásárolni. Ha nincs több szabad helyed a pelenkázó asztalnak, komódnak és hasonlóknak, akkor vehetsz egy pelenkázó lapot közvetlenül a kiságy tetejére (ez a kiságy felületének körülbelül a felét foglalja csak el és még így is kényelmesen elfér rajta a baba). Az összes többi babakelléket, mint például a popsikrémet, nedves törlőkendőt, tiszta pelenkát és hasonlókat tárolhatod a különböző zsebes tárolókban, amelyeket szintén a babaágyhoz rögzíthetsz. Kerüld a polcok vagy egyéb tárgyak felszerelését a kiságy fölé, mert ezek könnyen leeshetnek és sérülést okozhatnak a kisbabának.