Falvédelem, avagy hogyan maradjanak tiszták a falaink

Minden otthonban van két olyan hely, amelyek környékén a fal előbb vagy utóbb összepiszkolódik vagy akár meg is sérül tekintet nélkül arra, hogy mennyire is vigyázunk rá vagy mennyire gondoskodunk róla. Amennyiben gyermekeid vannak, egyetlen fal sincs biztonságban. :-) Az első ilyen hely a villanykapcsolók környéke. A másik pedig, amelyről ma szó lesz, egyértelműen az ágy mögötti és melletti fal. Hogyan védjük meg ezt a helyet a szennyeződésektől? Nézzük meg együtt a lehetőségeket.

ako-ochranit-stenu-za-posteľou

Hogyan védjük meg az ágy melletti falat?

Még az előtt, hogy megnéznénk a konkrét módokat, amelyekkel megvédhetjük a falat az ágyunk mellett a karcolásoktól és a piszoktól, megnézzük mitől is piszkolódhat egyáltalán be. Amennyiben elég nagy hálószobád van, az ágyat elhelyezheted úgy, hogy az egyetlen hely, ahol érintkezik a fallal a háttámla résznél legyen. Amennyiben azonban kicsi a szoba és helyet kell megtakarítanod, az ágyat (legyen szó egyszemélyes, francia- vagy emeletes ágyról) valószínűleg valahová a sarokba helyezed majd, ahol hosszanti oldalán is érintkezni fog a fallal. Amennyiben fehérek a falak és sötét színű az ágyneműhuzat, pár hónap múlva megfigyelheted, hogy az ágy körül található falak sötétebbek lesznek vagy akár meg is sárgulhatnak. Megjelenhetnek rajta foltok az izzadtságtól, karcolások az órától, ékszerektől, sőt még a körmünktől is. 

Az ágytámla megoldja a problémát

Amennyiben olyan ágyat választasz, amely magas háttámlával rendelkezik, az elegánsan megoldja a problémát. Az ágy magas ágytámlájának probléma nélkül nekidőlhetsz és élvezheted az ágyból a kedvenc filmjeid, könyved vagy a szombati kellemes nyugalomban eltöltött reggelit. Azt ajánljuk, hogy a háttámla mögé ragassz egy darab polisztirolt vagy tegyél rá gumi alátétet (néha elég pár öntapadó csúszásgátlós alátét is, amelyet a székek lábára szoktak ragasztani), hogy az ágytámlának nekidőlve nehogy az leverje vagy megsértse a falat. 

Mosható beltéri falfestékek

Az ágy hosszanti oldalán lévő fallal már nehezebb dolgod lesz, de ez sem lehetetlen. Az egyik lehetőség, hogy mosható beltéri falfestékkel fessük le a falat. Nem kell attól félned, hogy a hálószoba vagy a gyerekszoba úgy fog kinézni, mint a régi iskoládban vagy a kórházban a fal. Ez a festék ugyanis száradás után olyan sima felülettel rendelkezik majd, amely könnyen lemosható, azonban mégsem lesz az a vastagon lekent és fényes hatása. Azonban a festéknek nem feltétlenül kell fényesnek sem lennie, ma már matt változatban is kapható, amelyeknél észre sem vehető, hogy nem a hagyományos festékkel van lefestve.

Ízléses bútorlap az ágy színében

Amennyiben például egy sonoma tölgy színű ágyat választasz, akkor vásárolhatsz hozzá mondjuk egy 200x50 cm hosszú és 10 mm vastag ugyanolyan színű deszkát, amelyet felragaszthatsz az ágy mellé. Amennyiben az ágy nem rendelkezik ágytámlával, érdemes arra a részre is ragasztani egy ilyen bútorlapot. Az egész együtt úgy fog kinézni, mintha az ágy részét képezné. Ezek a bútorlapok már sok helyen helyettesítik a konyhákban a csempéket és még ennél is jobb szolgálatot tehetnek a hálószobában vagy a gyerekszobában. Azonban már olyan ágyakat is tudsz vásárolni, amelyek nem csak háttámlával, de oldaltámlával is rendelkeznek. Ezek valamiféle hibridek, amelyek az ágy és a kihúzható kanapé között vannak és főleg a kisebb lakásokban és garzonokban népszerűek. 

Kárpitozott falpanelek

A legvégére hagytuk a legjobbat. A hab a tortán a kárpitozott falpanelek. Ezeket megtalálod a kínálatunkban is. Többféle méretben és színben is elérthetők. Találsz közöttük merészebb és lágy színeket is. A falra való felszerelésük igen egyszerű, ráadásul több színt és méretet is kombinálhatsz. Elhelyezhetők vízszintesen vagy függőlegesen. A variációknak csak a fantáziád szab határt. A falpanelek nem csak az ágyakhoz megfelelőek. Remek szolgálatot tehetnek bárhol a lakásban mint designos és praktikus kiegészítők. Mondjuk az előszobában háttámlaként szolgálhat a cipőpad mögé helyezve. Így a cipő felvevésekor neki tudod támasztani a hátad a falnak.