Lakberendezési ötletek kis hálószobához a feng shui szerint

Valljuk meg őszintén, hogy a Pinterest, az Instagram és más ötletforrások tele vannak szebbnél szebb hálószoba tippekkel, amelyek úgy néznek ki, mintha katalógusból vágták volna ki. Hatalmas ágy, előtte egy pad, amire le lehet ülni, egy kandalló, mellette fotelek, egy komód, gardróbszekrény, kijárat a teraszra, hely a táncolásra. De kinek van valójában ilyen hálószobája? A szerencsésebbek kb. 5x3 méteres hálószobával rendelkeznek, míg a szokványos panellakásokban kb. 3,5x3,5 m és ezek közül is a legkisebbekben mindössze 2x3-as hálómérettel találkozhatunk. De még az ilyen kicsi szobák berendezéséhez is rengeteg ötletet találhatunk.

spalna-feng-shui

Hogyan rendezzük be a hálószobát?

Egy kisebb hálószobában azonnal felejtsd el a nagyobb kiegészítőket, mint például a foteleket. Persze készíthetsz magadnak egyedi tervezésű emeletes ágyat, ami alatt akár sétálgatni is lehet vagy pedig ülőhellyel, netán íróasztallal berendezni, de ezúttal csak azokat az elérhető bútorokat és kiegészítőket vesszük számításba, amelyeket nem kell asztalosnak készítenie. Még a legkisebb, 2x3 méteres hálószobában is elfér egy franciaágy, az éjjeliszekrény, egy ruhásszekrény, de akár egy fésülködő asztal, íróasztal, egy irodai szék vagy egy komód is. Minden attól függ, hogyan rendezed be a hálószobát.

Tippek a hálószoba berendezéséhez

A klasszikus 3,5x3,5 méter alapterületű panelházak hálószobái valóban elegendő helyet biztosítanak a kényelmes és praktikus bútorok elrendezéséhez. Elfér benne egy teljes értékű 200x180-as franciaágy két éjjeliszekrénnyel, vele szemben elhelyezhetsz egy igazán nagy gardróbszekrényt (akár beépített szekrényt is, amelynek a közepén ki van hagyva hely a TV-nek) és az ablak alatt el kell férnie még egy komódnak is. Ha egy keskenyebb ruhásszekrényt választasz, akkor mellette még egy kisasztalt is elhelyezhetsz - akár sminkasztalt, akár íróasztalt a home office számára.

Hogyan rendezzük be a hálószobát a feng shui szerint?

A bútorok feng shui szerinti elhelyezéséről egy kis szobában csupán álmodozhatsz. Ennek ellenére néhány alapelvet követhetsz ebből a megközelítésből is. Ne helyezz tükröt az ággyal szemben lévő ajtóra (inkább használd az ajtó hátulját ruhák felakasztására), válassz legalább egy élő virágot a hálószobádba és az oldalfalakat díszítsd ízléses dekorációval. Vagy könyvespolcokkal.

Hogyan lehet hangulatosan berendezni egy kis hálószobát?

Egy 2x3 méteres hálószobába aligha tudnál bezsúfolni egy 200x200 cm-es franciaágyat, de ajánlatos a 200x180-as méretűeket is mellőzni. Az ilyen hálókban a 200x160-as vagy a 200x140-es ágyak játsszák az első hegedűs szerepét. A hálószoba legtöbbször téglalap alakú, ahol az egyik rövidebb falon van az ablak, a másik fal közepén pedig az ajtó. Néha az ajtó az egyik vagy a másik sarok felé is eltolható és ritkán, de azért olykor előfordul, hogy az ablak az egyik hosszú falon található.

Egy ilyen hálószobába célszerű egy 200x160-as ágyat választani és az ablak alatti sarokban elhelyezni. Az ágy mellett így marad 40 cm és legalább az egyikőtök oldalról is hozzáférhet az ágyhoz és az éjjeliszekrényhez. Ha az ajtó középen van, akkor az ágy végének egyik oldalára elhelyezhetsz egy méter széles, a lehető legmagasabb és legnagyobb mélységgel rendelkező szekrényt, a másik oldalra pedig egy komódot vagy a már említett fésülködő asztalt egy kisszékkel. Ha az ajtó az egyik sarokhoz van közelebb, érdemes fontolóra venni a sarokbútor szettet, amely egy asztalt, egy szekrényt és néhány polcot is tartalmaz (az ilyen szettek leggyakrabban a tanulószobák részét képezik).

Praktikus kiegészítők a hálószobába

A már említett ajtófogasok vagy fali polcok mellett, amelyek nem foglalnak helyet, ugyanakkor tárolóhelyet biztosítanak, érdemes körülnézni például a szekrény polcaira akasztható fémkosarak között. Sok szekrény esetében a polcok nagyon messze vannak egymástól, ami megakadályozza, hogy jól kihasználható legyen és néha plusz polcok elhelyezésére sincs lehetőség. Az ilyen típusú kosarakat minden meglévő polcra felakaszthatod (hasonlóan, mint az iskolapadoknál kialakított hely a könyveknek és füzeteknek) és így egy csapásra megduplázhatod a tárolóhelyet.