Gyermekkori horkolás: Ismered az okokat és hogy miért veszélyes?

A kisgyermekek horkolása teljesen ártalmatlan (és gyakran még aranyos) dolognak is tűnhet, ugyanakkor fontos diagnosztikai módszer is, amely segíthet más, súlyosabb egészségügyi problémák felismerésében. Mikor kell orvoshoz fordulni a horkolás miatt? Milyen módszerekkel próbálhatod megszüntetni gyerekeid horkolását?

chrapenie-u-deti

Hogyan alakul ki a horkolás?

A horkolás nagyon kellemetlen és zavaró hang, amely akkor keletkezik, amikor alvás közben a levegő áthalad a garaton, majd ennek a felső légútnak a falai és egyes részei rezonálnak.

A horkolás okai gyermekkorban

A horkolás leggyakoribb oka egyfajta akadály, amely a levegő zavartalan áramlását gátolja (például váladék vagy nyál miatt), de a horkolást előidézheti a túl száraz és lényegében "összeszűkült" torok is. A horkolás a dohányzás vagy az elhízás következménye is lehet, de ezek az okok gyermekeknél nem annyira gyakoriak. A horkolás előfordulhat attól függetlenül is, hogy a gyermek éjszaka szájon vagy orron keresztül lélegzik.

A gyermekek ártalmatlan horkolása alapvetően akkor fordulhat elő, ha betegek. Egyéb okok közé tartozik a szájpadlás, a garat- és a nyelvizmok elégtelen tónusa, a túlságosan nagyméretű nyelv, valamint a garaton lévő daganatok és ciszták. A leggyakoribb okok között szerepelnek a hipertrófiás nyelvgyöki mandulák (garatmandulák) is. Az említett okokon kívül más tényezők is előidézhetnek horkolást, például a túl száraz vagy éppen ellenkezőleg, a túl párás levegő, különböző allergiák (poratka), valamint bizonyos ételek és italok fogyasztása.

A horkolás komoly betegség tünete is lehet

Ha a horkolás alkalmanként jelentkezik, például a fent említett betegségek esetén és néhány napon belül megszűnik, nincs ok a pánikra. Ha azonban tovább tart, mint 10 nap, ráadásul akár alvási apnoéval is összefügg, fordulj gyermekorvoshoz, aki további vizsgálatokat rendel el. Ezek feltárják a horkolás valódi okát, amely gyakran teljesen ártalmatlan. Otthon azonban csak találgatni lehet.

Amikor a horkolás megnehezíti a hálótárs alvását

A horkolás nemcsak kisgyermeked, hanem a saját és az idősebb gyermekeid alvásminőségét is rontja. Felnőttkorban az emberek gyakran alávetik magukat különböző kezeléseknek vagy akár műtéteknek is, hogy megszüntessék a horkolás okait. Azonban semmiképpen ne tegyél gyermeked orrába horkolásgátló orrdugókat vagy tapaszokat, amelyek állítólag segítenek a légutak tágításában és a horkolás megelőzésében.

Hasznos tippek a gyerekek éjszakai horkolása ellen

Az alváshoz ideális hőmérséklet 18 fok körül van. A szoba páratartalmának 40 és 60% között kell lennie. Mielőtt lefekteted a gyermekeket, jól szellőztesd ki a gyerekszobát és hagyd az ablakot mikroszellőztető állásban egész éjjel (igen, még télen is). Ha van rekuperáció (hővisszanyerés), ez a probléma megszűnik. Ha gyermekeid régi matracon alszanak, amely tele lehet poratkákkal, amik allergiás reakciót, duzzadt nyálkahártyát és horkolást okoznak, cseréld le új antiallergén gyerekmatracra. Ellenőrizd le azt is, hogy nincs-e valahol a szobában penész, ami szintén irritálhatja gyermekeidet. Ha a horkolás mindezek ellenére sem szűnik meg, keressétek fel házi gyermekorvosotokat.