Hátfájás kínozza éjszakánként? Mi az, ami segíthet?

A hátfájás nem csak kellemetlenné tudja tenni az egész napot, de meg is nehezíti még a mindennapi alapvető teendők elvégzését is. Aki már valaha is szenvedett a hátfájástól, az tudja, hogy a legjobb akut megoldás lefeküdni egy kicsit és kinyújtani az egész testet. De mi van akkor, ha már reggel hátfájással kezded a napot és ha ez a fájdalom minden egyes lefekvéskor visszatér. Olvass tovább és megtudhatod. 

bolest-chrbta-po-spanku

Alvás közben fellépő fájdalom okai

Amennyiben minden reggel hátfájással ébredsz, akkor meg kell találni az okát, amely alvás során ezt okozhatja. A leggyakoribb okok közé tartozik a nem megfelelő vagy elhasználódott matrac, de a rossz alvási pozíció is szerepel a listán. Az emberek azonban gyakran elfeledkeznek arról, hogy milyen apróságok is okozhatnak hátfájást. Mondjuk, ha az egész éjszaka során egy enyhe kis huzat éri a hátunkat, akkor reggelre ez már komoly problémát és hátfájást okozhat. Nem utolsó sorban pedig az elcsúszott csigolyák is okozhatják (ami általában az ülőmunka eredménye), amelyek legfőképp az éjszaka folyamán merevednek meg a legrosszabb helyeken, és ébredéskor jelentkeznek.

Fekvő helyzetben fellépő fájdalom

Ha a fájdalom mindig lefekvés közben jelentkezik, akkor az ok valószínűleg egy régi sérülésben keresendő, vagy a hátgerinc bizonyos fokú elmozdulásával függhet össze, amelyre pont a testhelyzeted megváltoztatásával, ülőhelyzetből fekvőbe, gyakorolsz nyomást, és ennek következtében jelentkezik a fájdalom. Amennyiben a hátfájás hosszútávon sem múlik el, ne késlekedj, fordulj orvoshoz. Ő elküld minden olyan szakorvosi vizsgálatra, amely során megtalálhatják majd a fájdalom forrását, és segítenek megszüntetni azt. Lehet, hogy valóban csak egy ártalmatlan dologról van szó, de az ok sokkal komolyabb is lehet, például egy daganat, amely a gerincközeli idegeket nyomja, így mindenképp jobb, ha az embert megvizsgálják.

Mi segíthet a hátfájáson?

Az alvás folyamán felvett testhelyzet igazán fontos. Amennyiben hátfájástól szenvedsz, a legjobb testhelyzet, amely segít csökkenteni a fájdalmat legalább egy olyan elviselhető szintre, amely során már el tudsz aludni, az a hason fekvés. A szakértők ugyan nem sorolnák a legjobb alvási pozíciók közé, de ez a pozíció segít egy kicsit megnyújtani a hátat, és enyhíteni a rá nehezedő nyomást.

Próbáld meg lecserélni a matracot

A nem megfelelő matrac tönkre teheti az éjszakánkat és a pihentető alvásunkat. Általánosságban érvényes, hogy minél stabilabb és keményebb egy matrac (például a kókuszmatracok és a táskarugós matracok ilyenek), annál megfelelőbb alátámasztást biztosít a testnek és a hátgerincnek, és nem engedi, hogy a fenék és a törzs mélyen besüppedjen a matracba, és így kitekeredjen a hátgerinc.

Rendszeres tornával és mozgással a hátfájás ellen

Ha már szót ejtettünk a hason fekvésről, mint a fájdalom csillapításának egyik módjáról, tudd, hogy számos, a hátfájás enyhítésére hivatott nyújtógyakorlat is létezik, amelyeket ebből a pozícióból végzünk. A nyújtó gyakorlatokat tartalmazó utasítások lesz valószínűleg az első dolog, amit az orvosodtól kapsz. A fejlettebb módszerek közé tartozik az úgynevezett SM-rendszer terápia, amely szó szerint csodával határos módon segít még a krónikus és látszólag kezelhetetlen hátfájás kezelésében is. Ráadásul ez csak egy sor egyszerű és könnyű kötéllel végzett gyakorlat, amiteket egy óra alatt megtanulhatsz, és ez után otthon egyedül is simán végezheted. A gyógyszerekre, injekciókra és a műtétre csak az utolsó lehetőségként gondoljunk a hátfájás leküzdésében.