Kerti bútorok karbantartása, tisztítása és ápolása

A kerttel rendelkező embereket probléma nélkül három csoportra lehet osztani. Vannak azok, akiknek a kert egy feltöltődési forrás. Idejük nagy részét azzal töltik, hogy ültetnek, öntöznek, gondoskodnak a kiültetett növényeikről és virágaikról. Nekik még a fűnyírás is igazi relax és feltöltődés. A másik csoport, akik nem igazán rajonganak a kerti munkákért, azonban szívesen pihengetnek a kertben egy kávé vagy egy jó könyv társaságában, szívesen grilleznek és sütögetnek. A harmadik csoport pedig, akik e kettő között vannak, és igyekeznek megtalálni az egyensúlyt a kertben töltött pihenés és munka között. Úgy ahogyan a kertnek is szüksége van gondoskodásra, ugyanúgy van ez a kerti bútorokkal is. Ma megnézzük, hogy hogyan tudod ezt könnyűszerrel és probléma nélkül megoldani.

udrzba-zahradneho-nabytku

Védd a kerti bútort minden lehetséges módon

Ideális esetben hagyd egész évben a garázsban eldugva, szépen becsomagolva egy zacskóba, és ne is használd. Ebben az esetben biztosan nem kellene félned attól, hogy bepiszkolódik vagy megsérül.  :D De persze csak viccelünk, a bútor azért van, hogy használjuk.

Bár ez egy abszurd dolog, de mégis van benne valami igazság. Nagyon fontos ugyanis, hogy a kerti bútorokat minél jobban megvédjük az UV sugárzástól, a nedvességtől és a szennyeződésektől. Amennyiben ezt nem teszed meg, akkor sem esik szét vagy megy tönkre azonnal. A kerti bútorok ugyanis rendkívül ellenállóak és még ha elhanyagoljuk is a róluk való gondoskodást, így is évekig szolgálnak majd minket. Azonban mégis mindent érdemes megtenni azért, hogy minél tovább szebbek maradjanak, s így a kiválasztott és megszeretett darabokat hosszú ideig használhassuk. Például a fából készült  bútorokat, lócákat, padokat érdemes időnként átcsiszolni, lazúrral, lakkal vagy olajjal lekenni, hogy védve legyenek a nedvességtől és a napsugárzástól, esetleg annak kockázatától, hogy bármilyen kártevő vagy gomba megtelepedjen benne.

A kerti párnák és ülőpárnák tisztítása

Amennyiben a kerti székeken, a fotelekenszetteken vagy a napozóágyakon párnáid is vannak, a legegyszerűbb módja a tisztán tartásuknak, ha használat után mindig elteszed őket. Érdemes bevinni őket a házba, nyaralóba, de nagyon praktikusak a műanyag kerti tároló ládák is, amelyeket közvetlenül a kerti garnitúrák mellé tehetsz, így nem kell sokat bajlódni a párnák behordásával és nem is lesznek vizesek a harmattól. Aztán, amint kedved szottyan újra kimenni a kertbe és élvezni a nap sugarait, egyszerűen csak kiveszel egy párnát a ládából, amely máris kényelmesebbé teszi az ülést. Vendégek érkezésekor is praktikus, ugyanis nem kell őket otthagyni, míg az ember megkeresi az összes párnát, mert már ott lesznek helyben. Természetesen ezek a párnák is elviselik a harmatot, esetleg egy kis esőt is, de a hidegebb napokon nehezen száradnak meg, ráadásul, ha nem száradnak ki teljesen kellemetlen szaguk lesz, amit aztán nehezebb eltüntetni. Amennyiben a párnák esetleg bepiszkolódnának vagy netalán egy madárka "ajándékot" hagyna rajtuk, érdemes levenni a huzatot és kimosni őket. Azonban nem minden párnának van huzata. Ezeket a gyártó utasításai szerint kell kitisztítani, esetleg kímélő programon mosógépben kimosni.

A kerti bútor tisztítása

A kerti asztalokat minden használat előtt érdemes letisztítani és egy vizes ronggyal áttörölni, főleg akkor, ha enni készülsz az asztalnál. Az éjszaka során ugyanis lehet, hogy a cicák vagy más állatok is használatba vették, ami így nem teljesen higiénikus. Amennyiben a rattan, a fa, a fém vagy más műanyag bútort (mondjuk a napozóágyat a sártól) szeretnéd gyorsan és teljesen letisztítani, érdemes ezt egy magasnyomású mosóval megtenni, de akár egy egyszerű kerti locsolópisztoly is megfelel a célra. A magasnyomású mosó használata előtt azonban mindenképp bizonyosodj meg róla, hogy a túl erős nyomás nem tesz-e kárt a bútor felületkezelésében, esetleg nem törheti-e el a bútor egyes részeit.