Hogyan helyezzük el az ágyat a hálószobában?

Az ágy elhelyezése jelentéktelen dolognak tűnhet a hálószoba vagy gyerekszoba tervezésekor. Amikor először kerülünk kapcsolatba egy adott helyiséggel, valószínűleg automatikusan elképzeljük, hogy hová kellene elhelyezni az ágyat. Az ágy helytelen elhelyezése azonban akár az alvás minőségének romlásához is vezethet. Minden további szócséplés helyett nézzük meg, milyen szabályokat érdemes ideális esetben követned az ágy helyének kiválasztásakor.

ako-umiestnit-postel

Az ágy elhelyezésének megvannak a maga szabályai

Különösen a különféle ázsiai iskolákban találkozhatunk szabályok egész sorával a bútorok elhelyezését és a lakberendezést illetően. Ezek a szabályok boldogabb életet, tartósabb egészséget vagy több energiát hoznak el számunkra. Akár hiszel ezekben a dolgokban, akár nem, abban biztosan egyetértünk, hogy az ágy elhelyezésének meg kell felelnie bizonyos paramétereknek ahhoz, hogy kényelmesen érezhessük magunkat az ágyban.

Hogyan kell az ágyat elfordítani?

El tudod képzelni, hogy az ágyad közvetlenül a hálószoba ajtaja mögött legyen, a szoba közepén és fejjel az ajtó felé nézzen? Valószínűleg ennek nem sok értelme lenne, nem igaz? Még ha az ember nem a saját otthonában alszik is, például látogatás vagy nyaralás alkalmával, a bejárattól minél távolabbi fekhelyet választ úgy, hogy a lába a kijárat felé nézzen - ez egy olyan tulajdonság, amely még az őskorból van belénk kódolva, amikor az ember alvás közben sem érezte magát biztonságban és mindig biztos menekülési útvonalat keresett többek között a ragadozók elől.

Az ágy elhelyezése az égtájak szerint

Az ágy elhelyezésének kiválasztásakor az égtájak szerint is inspirálódhatsz. A keletre néző ágy alkalmasabb a fiatalabb korosztály számára, míg a nyugatra nézőről azt mondják, hogy mély alvást biztosít. Ha az ágyat észak felé fordítod, az állítólag garantálja a pihentető alvást, a dél felé fordított ágy pedig rossz álmokat okozhat.

Ágy a feng shui szabályai szerint

A feng shui szabályai között több tucat különböző irányelvet találunk, amelyeket az ágy helyének kiválasztásakor követnünk kellene. Némelyik szó szerint kizárja egymást és alapvetően lehetetlen mindegyiket betartani. A legfontosabbak közé tartoznak, hogy az ágyat a lehető legtávolabb kell elhelyezni a hálószoba ajtajától, valamint hogy a fejünknek a falnál kell lennie amiatt, hogy az ágyon fekve rálássunk a szoba egészére. Végezetül a lábak ne nézzenek az ajtó irányába és az ágy ne legyen az ablak alatt.

Elsősorban a térbeli lehetőségeket kövesd

Habár bőven lehet válogatni a különböző javaslatok közül az ágy elhelyezését illetően, néhányat közülük nagyon nehéz lehet követni egy átlagos, körülbelül 12 négyzetméteres hálószobában. Kövesd tehát a megérzéseidet és a józan eszedet. Úgy helyezd el az ágyat, hogy legalább a fejtámlához és az ágy egyik oldalához szabadon hozzáférhess (franciaágy esetén mindkét oldalhoz). Ne feledkezz meg arról sem, hogy minden ágy megérdemel maga mellé egy éjjeliszekrényt. Gondolj arra is, hogy mindig könnyen el tudj jutni az ablakhoz és ki tudd azt nyitni anélkül, hogy fel kellene ugrálnod az ágyra vagy el kellene mozgatnod a bútorokat a helyükről.