Hogyan hosszabbítsuk meg a matracunk élettartamát?

A matracoknak, mint az életünkben szereplő összes dolognak, van egy bizonyos élettartama. Ez azonban nincs pontosan meghatározva, mint például az élelmiszereknél vagy az orvosságoknál. A matrac élettartama igazán rövid is lehet, ha nagyon kedvezőtlen körülmények között használják. Azonban, ha megfelelő körülményeket biztosítunk neki, hosszú évekig áll majd a szolgálatunkban. Most röviden összeszedtünk pár dolgot, amelyek befolyásolják a matrac élettartamát, mi az ami jelentősen megrövidítheti, de megnézzük a trükköket is, amelyek segítségével hosszútávon megőrizhetjük matracunk minőségét és tulajdonságait. 

ako-predlzit-zivotnost-matraca

A matracok élettartama

A matracok élettartamát számos tényező befolyásolhatja. Elsősorban például a matracban felhasznált anyagok minősége és a matrac precíz kidolgozottsága. A prémium anyagokból készült minőségi matracok, mint amilyeneket kínálatunkban is találsz, magától értetődően többet bírnak ki, mint a pár ezer Forintos kétes eredetű matracok. Nagy befolyással van a matrac élettartamára az is, hogy milyen gyakran van használatban és a matracot használó személy súlya (ez főleg a kifekvést befolyásolja). Ezért fontos matrac vásárláskor megválasztani a megfelelő keménységet (minél keményebb egy matrac, annál jobb a hátgerincnek). Például, ha egy ugyanolyan keménységű matracon egy 100 kg súlyú férfi és egy 50 kg súlyú nő aludna, a férfi alvás során sokkal mélyebbre süllyed a matracban, és így sokkal kevesebbet bír ki a matrac. Matracválasztással kapcsolatban elolvashatod az erről szóló cikkünket, amelyben számos hasznos tanácsot szedtünk össze. 

Mi van negatív hatással a matracok élettartamára?

A matrac legnagyobb ellensége a nedvesség és a páratartalom, továbbá a nem megfelelő tisztítás a különböző agresszív tisztítószerek segítségével. Természetes dolog, hogy ha a matrac nedvességgel kerül kapcsolatba (például nem megfelelő tisztítás, esetleg a gyerekeknél történt éjszakai baleset esetén), nem dobjuk ki azonnal. Azonban minél előbb rendesen ki kell szárítani. Ellenkező esetben elszaporodhatnak benne a baktériumok, a penész és az egyéb kórokozók. A matrac elkezd bűzleni és már semmi sem mentheti meg. A kártevők, legyenek szó rovarokról vagy rágcsálókról, szintén visszafordíthatatlanul károsíthatják a matracot.

Hogyan hosszabbítsuk meg matracunk élettartamát?

A tisztítása során csak a jól bevált módszereket használja a lehető legkevesebb víz felhasználásával. Egy minőségi matrac kitisztítását jobb inkább egy tisztítócég szakértelmére bízni (az ilyen cégek gyakran már házhoz jönnek csúcstechnológiás berendezéseikkel, és nem csak a matracot tisztítják ki, hanem a szőnyeget vagy a kanapét is). Amennyiben a matracot nagyobb mennyiségű folyadék éri, a legfontosabb, hogy a lehető leghamarább kiszárítsd, akár valamiféle rongyot helyezve rá, esetleg hajszárítóval vagy a nap sugarait használva. Érdemes a matrac állapotát is ellenőrizni (például a matrachuzat kimosásakor), hogy nem telepedtek-e meg benne valamiféle élősködők. Különösen abban az esetben, ha egy nyaralóban van, ahol nem alszol rendszeresen. 

A gyártó utasításainak betartása

Egy másik fontos dolog, hogy mindig tartsuk be a konkrét matrac gyártójának utasításait. Amennyiben a gyártó azt javasolja, hogy a matracot minden héten fordítsuk meg, kéthetente szellőztessük vagy a matrachuzatot egyszer havonta mossuk ki, mindenképp érdemes ezt megfogadni. Például a matrac forgatásával azt biztosítjuk, hogy a matracra nehezedő nyomás egyenletesen eloszlik, így nem történhet meg, hogy a matrac egyes részein kifekvések (gödrök) keletkeznek. 

Matracvédő, matrachuzat és fedőmatrac

Azért, hogy a matrac minél hosszabb élettartammal rendelkezzen, szüksége van védelemre. A lepedő az abszolút minimum, amit megtehetünk ennek érdekében. Amennyiben lehetséges a matrac választásakor egy vastagabb matrachuzatot válassz. Amennyiben nem rendelkezik ilyennel a matrac, érdemes beszerezni hozzá. A kisebb gyerekeknek és az idősebbeknek érdemes matracvédőt is vásárolni, amely megvédi a matracot a szennyeződésektől. Amennyiben jelentősen szeretnéd meghosszabbítani a matracod (vagy a kanapéd) élettartamát megfontolandó egy fedőmatrac vásárlása, amely még a kényelmet is fokozza.