Nyikorgó ágy - tippek a recsegés megszüntetéséhez

Nyikorogni kezdett az ágyad? Egy nyikorgó ágy még a legjobb minőségű matrac esetében is tönkreteheti az alvást. Mi okozza a recsegést? Meg lehet-e szüntetni a nyikorgást otthoni körülmények között és speciális szerszámok nélkül? Mikor szükséges az ágyat végérvényesen kicserélni? Olvasd el tippjeinket.

vrzganie-postele

Mit okozhat a nyikorgó ágy?

Elsősorban megzavarja a kényelmes alvást. Ezenkívül az éjszakai forgolódás felébresztheti az alvópartnert vagy a szomszéd szobában és a babaágyban fekvő gyerekeket is, akiket szenvedés árán sikerült végre elaltatnod. A panelházakban gyakran az alattad, melletted vagy akár feletted lakó szomszédok is panaszkodhatnak az ágynyikorgás miatt. Legutolsó sorban egy nyikorgó ágy lehet az első jele annak is, hogy egy csavar meglazult és a legjobb esetben a földön találod magad az éjszaka kellős közepén (remélhetőleg sérülés nélkül) egy törött ágyon.

Mi az oka a nyikorgásnak?

A nyikorgást leggyakrabban az anyagfáradás, az ágy közepén keletkezett túl nagy nyomás, a nem megfelelő (alacsony teherbírású) ágyrács, de a laza illesztés, például a nem megfelelően meghúzott csavarok is okozhatják. Recsegés azonban akkor is előfordulhat, ha az ágy megsérül (amikor a gyerekek ráugranak és eltörik néhány léc az ágyrácson vagy ha figyelmen kívül hagyod az ágy terhelhetőségét).

Hogyan lehet megszüntetni a nyikorgást?

Egy ügyes ezermester a nyikorgás összes okát képes megszüntetni. Ha egy deszka sérült vagy eltörött, mindig meg lehet erősíteni például egy darab rozsdamentes lemezzel, amelyet a deszka belsejébe vagy aljába lehet elrejteni, hogy ne is látszódjon.

Normál körülmények között először az ágyrácsot ellenőrizd le (kicserélheted az egész rácsot vagy csak a sérült deszkát távolítsd el és cseréld ki egy másikra). A másik fontos lépés az összes csavar behúzása és az illesztések megerősítése. Ha az ágyat néhány helyen kis facsapok kötik össze, akkor távolítsd el azokat és csepegtess faragasztót a lyukakba, majd illesszd újra össze.

Az igazán különleges és minőségi fa ágyak esetében, amelyek nyikorogni kezdenek, érdemes asztalos segítségét kérni, aki könnyedén feltárja a nyikorgás valódi okát, felújítja az ágyat és megszünteti a recsegést.

További tippek a recsegés megszüntetésére

Bizonyos esetekben az ágy és a matrac közötti kompatibilitás hiánya okozza a recsegést. Meglehet, hogy az ágyrács például 3 centiméterrel rövidebb és ha nincs hatalmas és masszív matracod, a rács a mozgás hatására elmozdulhat az ágykeretben (ez különösen a lamellás ágyrácsoknál fordul elő, amelyeket keretfával együtt árulnak). Ebben az esetben segíthet, ha a rácsot az ágyhoz ragasztod.

Mikor vásárolj új ágyat?

Ha egyik javaslatunk sem vált be és mindenki füldobogástól szenved körülötted akárhányszor megmozdulsz az ágyon, valószínűleg eljött az ideje annak, hogy beszerezz egy új ágyat. A nyikorgás leginkább a forgácslapból készült ágyaknál fordul elő, ezért javasoljuk, hogy szerezz be helyette inkább fa ágyat, MDF lapból készültet vagy pedig fém ágyat.