Hogyan tisztítsuk meg a matracot a vértől, izzadságtól, vizelettől, poratkától vagy a penésztől?

A matracon lévő foltok olyanok, mint a karcolások az autón. Akárhogy is igyekszel, egyszerűen nem tudod elkerülni őket. Okkal leszel tehát felháborodva, ha foltos lesz az új matracod. Szerencsére van néhány hasznos tippünk arra vonatkozóan, hogyan tisztítsd meg az ágymatracod a különféle foltoktól és miként védheted meg a szennyeződésektől.

cistenie-matraca

Matractisztítás

Egyes szakosodott takarító cégek a matracok kitisztítását is vállalják. Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyes matractípusok tisztítása eltérő módon történik. A habmatracot megtisztítani a szennyeződésektől nem bonyolult feladat, de egy kókuszmatracot semmiképpen se próbáljunk megtisztítani mi magunk, mivel ha nem eléggé szárítjuk meg, penészesedhet. Minden egyes balesetnél fontos, hogy a matracot minél alaposabban megszárítsuk, ideális esetben papírtörlő használatával vagy néhány órás szellőztetéssel a napon és a szélben. Minden jó matrac alapja a vastag, mosható huzat. Ha azonban a mosás sem távolítja el a foltokat, próbáld ki az alábbi tippeket.

Hogyan kell a matracot megtisztítani a vértől

Még a vérfoltok eltüntetésére sem kell drága termékeket vásárolnod, noha „eltávolíthatatlannak” nevezik. Ha friss a vérfolt, a lehető leggyorsabban mosd ki a matrachuzatot hideg vízben. Ha a hideg víz nem segít, szórj egy kis sót vagy szódabikarbónát az érintett területre és hagyd rajta 30 percig hatni. Ezután mosd ki a huzatot.

Izzadságfoltok

Az izzadságfoltokat megpróbálhatod szárazon eltávolítani a fent említett szódabikarbónával. Szórj szódabikarbónát a matracra, majd gyengéden masszírozd bele például egy konyhai szivaccsal és hagyd rajta egész éjszaka. Ezt a trükköt közvetlenül a habmatracokon is használhatod, így nem kell feleslegesen benedvesítened és rongálnod. Reggel mindössze alaposan ki kell porszívóznod és ha szükséges, megismételni az eljárást.

A matrac megtisztítása a vizelettől

A vizeletfoltokat legkönnyebben víz és ecet keverékével távolíthatod el. Amellett, hogy az ecet képes kihúzni a matracból a csúnya sárga színt, a szagot is tökéletesen semlegesíti. Nem kell aggódnod amiatt, hogy a matrac ecetszagú lesz, ha hagyod a friss levegőn szellőzni.

Atkák, por, penész

Ha a matracod penészes, ne is foglalkozz vele többet, mert ez valódi egészségügyi kockázatot jelent. A portól és az atkáktól azonban hatékonyan meg lehet szabadulni vagy legalábbis csökkenteni lehet a számukat a matracban. Alaposan porszívózd ki a matracot és hagyd néhány napig a szabadban szellőzni. A matrac rendszeres forgatásával és szellőztetésével jelentősen csökkentheted a poratkák elszaporodásának kockázatát, valamint a porlerakódást a matracon.

Óvd meg matracod

Ha egyáltalán nem szeretnél a foltokkal bajlódni, akkor javasoljuk, hogy használj matracvédőt vagy legalább vízhatlan lepedőt. Ezeket ugyanis könnyedén kimoshatod akár magasabb hőfokon is és így még a legmakacsabb foltok is eltávolíthatóak belőle. Ha a matrac már helyrehozhatatlanul megsérült, választhatsz új matracot kínálatunkból.