Hogy kerülnek az atkák a matracba és hogyan szabaduljunk meg tőlük?

Poratka - valakinek csak egy elvont szó, amelyet nem tud értelmezni, míg másban indokolatlan félelmet kelt az ismeretlentől, és akad olyan is, akinek egyenesen rémálmokat okoz, amely kellemetlen allergiás reakciókkal párosul. Egy dolog azonban mindannyiukban közös - mindegyikük minden éjjel találkozik az atkákkal. Mik ezek az élőlények, miért találhatók meg a matracokban, milyen problémákat okozhatnak az allergiásoknak és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

roztoce-1

Mik azok az atkák

Az atkák a pókfélék osztályába tartozó apró ízeltlábúak. Szabad szemmel egyáltalán nem láthatók, ezért a legtöbb ember alapvetően figyelmen kívül hagyja őket. Mikroszkóppal kinagyítva azonban a kullancsokhoz vagy pókokhoz hasonló élőlényeket vehetünk észre. Számos atkafaj veszélyes parazita, különböző betegségeket terjeszt és allergiát vált ki. Egyes atkafajok akár 2 cm-esek is lehetnek. Ugyanebbe a csoportba tartoznak a már említett kullancsok is, amelyekkel a természetjárások alkalmával találkozhatunk, de szinte semmi közük a poratkákhoz.

Poratkák

Sokan szenvednek különféle allergiákban, miközben a porallergia valódi okozója a poratka, nem pedig maga a por. A poratka és másodlagos termékei komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az allergiások és a túlérzékenyek számára, ami akár anafilaxiás sokkot is okozhat. A háziporatkák általában a szőnyegekben, kárpitozott bútorokban, plüssjátékokban és különösen a matracokban és az ágyneműben (párnák, paplanok) találhatóak meg, ahol ideális nedvesség, meleg és elegendő táplálék áll rendelkezésükre. Az atkák elhalt hámsejtekkel, penészgombákkal, élesztőgombákkal és bizonyos baktériumokkal is táplálkoznak.

Vízellátásuk forrása a környezetből származó nedvesség, amely az emberi test által izzadás és légzés formájában keletkezik. Az atkák nem isznak vizet, hanem a testfelületükön keresztül veszik fel azt. A poratka megfelelő körülmények között több hétig is életben marad. Ez idő alatt 3-4 alkalommal párosodik. A nőstény életében 40-80 petét rak, amelyekből további kifejlett egyedek fejlődnek körülbelül 30 nap leforgása alatt. A háziporatkának nincs jelentősége, sem haszna, ellentétben a természetben előforduló többi fajjal.

Atkák a matracban

Az atkák az egész otthonunkat benépesítik. Még ha új matracot is veszel, néhány nap múlva már tele van poratkákkal, amelyeket a ruháinkon, a gyerekek plüssjátékain vagy a környező bútorokon, szőnyegeken és egyéb kárpitozott vagy puha felületeken keresztül viszünk át. A háziporatka a matrac mélyebb rétegeiben él, és éjszaka előbújik a felszínre, ahol az elhalt bőrmaradványainkat elfogyasztja.

Poratka allergia

Az atka allergia jelei megegyeznek más allergének megjelenésének jeleivel. A legárulkodóbb jelek közé tartozik az orrdugulás és a bevörösödő szem, különösen reggel ébredés után. Kevésbé gyakori tünet az általános fáradtság, álmatlanság és a különböző bőrkiütések ekcémák formájában. A poratka allergiát azonban leginkább immuno-allergológus állapíthatja meg bőrtesztek vagy vérvizsgálat után.

Atkák elleni óvintézkedések

Rendszeres szellőztetéssel, a lakás páratartalmának ésszerű szinten tartásával (45-55%), de a lakás kárpitozott és puha felületeinek porszívózásával és teppelésével is jelentősen csökkentheted a háziporatkák mennyiségét. Az ágyneműt hetente kell mosni ideális esetben 60 Celsius-fokon. A matracot ajánlott rendszeresen kiszellőztetni a napon, és ha levehető a matrachuzat, akkor azt is rendszeresen mosd ki. Javasoljuk, hogy csak a teljesen megszáradt ruhákat tárold a száraz szekrényben, mivel az atkák szeretik a nedvességet, a meleget és a sötétséget. Ha lehetséges, távolíts el a házból minél több olyan tárgyat, amelyet az atkák felkeresnek (függönyök, plüss játékok).

Hogyan lehet megszabadulni az atkáktól?

A poratkáktól soha nem fogsz tudni teljesen megszabadulni, de a számukat minimálisra csökkentheted. Kiváló megoldás az antiallergén anyagok, például antiallergén matracok, párnák és hasonlók használata, amelyek nem teremtenek jó feltételeket a háziporatka számára. A fagy sem kedvez a poratkáknak. Ha télen a matracot és a paplant egész napra az erkélyre vagy a teraszra kiteszed, akkor valóban sok atkától szabadulhatsz meg. Hasonló a helyzet nyáron az erős napsütéssel, ami tökéletesen kiszárítja a matracot a maradék nedvességtől is.