Hogyan tisztítsuk meg házi módszerekkel a kanapét a foltoktól?

A foltos kanapé minden rendszerető ember rémálma. A kanapék, ülőgarnitúrák, heverők és díványok általában nem a legolcsóbb lakberendezési tárgyakhoz tartoznak és azzal az elvárással vásároljuk meg azokat, hogy évekig vagy akár évtizedekig kitartanak. Ha egy halványabb árnyalatú kanapét választasz otthonodba, valószínűleg előbb-utóbb foltos lesz - különösen, ha kisgyerekek, háziállatok vagy figyelmetlen látogatók használják azt. Hogyan kezeljük az ilyen foltokat?

cista sedacka-1

Hogyan távolítsuk el a foltot a kanapéról?

A leggyorsabb és legjobb válasz erre a kérdésre a kárpittisztító gép használata lenne. A modern kárpittisztítókat különböző felületek és szövetek tisztítására tervezték. Úgy működnek, hogy egy kevés tisztítószerrel kevert vizet a szövet mélyébe juttatnak és egy finom, speciális kefével távolítják el a szennyeződéseket. A modernebb gépek ezt a vizet azonnal kiszívják, így az ülőgarnitúra, a matrac vagy a szőnyeg sem marad feleslegesen nedves. A tisztítószeres víz felszívja a szennyeződéseket és a keletkezett nedvességet egyaránt. Van azonban egy nagy bökkenője. Egy igazán jó minőségű takarítógép több tízezer forintba kerül és valószínűleg csak néhányszor fogod használni életed során. Nem utolsósorban ezek a gépek nagyon nagyok és nem mindenkinek van annyi hely az otthonában, hogy egy ilyen gépet tárolni tudjon.

Tisztítószerek a saját kezű folttisztításhoz

A kanapén előforduló foltok tömkelegének eltávolítására mindent megtalálsz otthon, hogy egy házi tisztítószert elkészíthess. Szükséged lesz vagy szódabikarbónára vagy mosóporra vagy ecetre. Mindhárom használható ugyanis a legtöbb kanapéhoz és ülőgarnitúrához (szövet, bőr, sőt még a műbőrhöz is) anélkül, hogy aggódnod kellene a károsodás miatt. Ezek az anyagok távolról sem olyan agresszívek, mint néhány eredeti kárpittisztító szer. Egyszerűen keverd össze bármelyiket tiszta vízzel, áztass egy mosogatószivacsot a keverékbe és máris munkához láthatsz. Az ecet és a szódabikarbóna a kellemetlen szagokat is eltávolítja, a mosópor pedig kellemes illatot hagy a kanapén.

Útmutató a kanapén lévő foltok eltávolításához

A foltok eltávolítása előtt porszívózd ki a kanapét a szennyeződésektől, úgy mint a portól, hajszálaktól vagy szőrszálaktól. Ezek feleslegesen zavarnának a munka során. Ezután egyszerűen és gyengéden tisztítsd meg az érintett felületet nedves szivaccsal ügyelve arra, hogy a kanapé ne legyen szükségtelenül nedves. Ha úgy tűnik számodra, hogy a folt egyre kisebb vagy elhalványodik, de nem tűnik el teljesen, az azt jelenti, hogy a műveletet meg kell ismételni. Az oldatnak nem kell túl erősnek lennie, például a tiszta ecet használata károsíthat bizonyos felületeket vagy a festéket. Rendkívül fontos, hogy a foltot a lehető leghamarább, ideális esetben közvetlenül a keletkezés után távolítsd el. Ekkor még a vörösbor és más jellegzetes ételek által keletkezett szennyeződések is igazán hatékonyan eltávolíthatóak. Minél tovább vársz, annál nehezebb lesz megtisztítani a felületet.

A megtisztított kanapé megfelelő szárítása

A kanapét tisztítás után megfelelően meg kell szárítani. Ha megteheted és az időjárás is megengedi, nyugodtan vidd ki a kertbe vagy a teraszra. Ellenkező esetben papírtörlővel enyhén nyomogatva itasd fel a felesleges nedvességet. A megtisztított felületet ezután óvatosan megszáríthatod hajszárítóval is, de nagyobb távolságból és a legideálisabb, ha hideg levegővel teszed mindezt.

Fogadj fel takarító céget vagy kölcsönözz gépet

Ha régi kávéfoltokat, vért, áfonyát vagy más igazán makacs szennyeződést kell eltakarítani a kanapédról és a házi módszerek már nem válnak be, még mindig van két praktikus lehetőséged. A takarítószolgálatok egy óra alatt megtisztítják a kanapédat, valamint az otthonodban található egyéb felületeket és csupán pár ezer forintot fizetsz érte. Végezetül bérelhetsz is egy nagy teljesítményű takarítógépet, amely általában megtalálható a szerszámkölcsönzési szolgáltatások között.