Miért keletkezik penész a matracon és hogyan lehet megszabadulni tőle?

Nap mint nap találkozunk penésszel az életünkben. Legyen szó akár a láthatatlanokról, amelyekről gyakran nem is tudunk, akár az élelmiszerekben megbúvókról (például a sokáig műanyag tasakokban tárolt gyümölcsökön lévőkről) vagy azokról, amelyek otthonunkban alakulnak ki hosszú ideig tartó nedvesség következtében. A fürdőszobában lévő penész könnyen eltávolítható klóros tisztítószerrel. De mi a helyzet a matracokban lévő penésszel? Miért alakul ki és hogyan lehet megszabadulni tőle?

plesen-1

A matracon lévő penészt azzonal észreveheted

A legtöbb esetben azonnal észrevehető a penész a matracon. A matrachuzaton megjelenő sötét foltok és szennyeződések, valamint a semmihez sem hasonlítható dohos szag biztosan felkelti a figyelmed akár már az ágynemű cseréjekor is. Gyakran azonban a matrac belsejében is megjelenik a penész, amit meglehet, hogy akár néhány hónapig sem veszel észre. Ha ideálisak számára a körülmények, akkor ott növekszik és elszaporodik. Az első jele annak, hogy a matracban penészgomba telepedett meg, a különböző, látszólag allergiás reakciók megjelenése vagy az alvás minőségének romlása. A tartós penészes környezet például a légutak beszűkülését is okozhatja. Végezetül a penész eljut a matrac külső felületére is.

Mi okozza a matrac penészesedését?

Az, ami bárhol máshol is - a páratartalom és a meleg. A tapasztalat azt mutatja, hogy a penész egyetlen éjszaka alatt is kialakulhat. Költözéskor az ember gyakran több éjszakán keresztül a padlóra helyezett matracon alszik, mivel még nem volt elegendő ideje összeszerelni az ágyat. Ezt a módszert azonban semmiképpen sem ajánljuk, ha a lakásban vagy a házban magas a páratartalom, meglehetősen sokat izzadsz és a téli hónapokban padlófűtés van bekapcsolva. Egy olyan matrac, amelyet felülről mi melegítünk, alulról pedig a padló fűt, éjszaka pedig átnedvesedik, szó szerint a penészgomba táptalaja. Érted már, miért van az, hogy a matracot egy bizonyos magasságban egy bordákból vagy lécekből álló rácsra helyeznek, nem pedig egy szilárd ágydeszkára? Ennek jóvoltából a matrac alulról szellőzik és fokozatosan megszárad.

Milyen matracok hajlamosak a penészesedésre?

A tapasztalat ismét azt mutatja, hogy bizonyos típusú matracok hajlamosabbak a penészesedésre. Ez különösen igaz a természetes anyagokból készült matracokra. Valószínűleg a legháklisabbak a kókuszmatracok, amelyekben ha nem megbízható boltból vásárolod meg, már a vásárláskor penész lehet. Ugyanis ha az eladó nem megfelelően tárolja őket a raktárban, a penész sokáig képes megmaradni bennük. A matracfelületen keletkező penészesedésre viszont minden matrac egyformán hajlamos.

Milyen típusú matracok penészgátlóak?

A penészesedéssel szemben azok a matracok a legellenállóbbak, amelyek nem képesek felszívni a vizet. Ilyenek elsősorban a különböző latex matracok, de a habmatracok néhány típusa is. Minél több nedvességet képes egy matrac magába szívni, annál fogékonyabb a penészesedésre. A rugós matracok szintén nagyon ellenállóak a penészesedéssel szemben. Fontos azonban, hogy például olyan matracvédő fóliát, matrachuzatot vagy matracvédőt használjunk, amely anyagától függetlenül megbízhatóan védi a matracot a nedvességtől.

Megelőzés a penész elleni küzdelemben

A fent említett védőeszközök használata és a matrac padlóra helyezésének elkerülése mellett más módon is megelőzheted a penész kialakulását. Kisgyermekek esetében javasoljuk, hogy használj vízhatlan lepedőt, hogy az  éjszakai baleset során ne kerülhessen nedvesség a matracba. Abban az esetben, ha otthonodban magasabb a páratartalom, rendszeresen szellőztess. A matrac megfordítása és a teraszon való szellőztetése szintén hatékony módja a penész kialakulásának megakadályozására. Végül, de nem utolsósorban a matracot megfelelően meg kell szárítani baleset esetén (és matractisztításkor is). A lakást télen se fűtsd túl, hiszen egy hűvösebb helyiségben még aludni is jobban fogsz tudni.

Hogyan lehet eltávolítani a penészt a matracból?

Megpróbálhatod az említett területet klóros tisztítószer (például Brilliance) és víz keverékébe mártott szivaccsal lemosni. A paplant, az ágyneműhuzatot, a lepedőt és mindent, ami levehető az ágyról, 60 fokon mosd ki és alaposan szárítsd meg. Szellőztesd ki a matracot és rendszeresen ellenőrizd a penészes területet, hogy nem alakult-e ki újra penész rajta. Ha az egész matrac penészes, már semmi sem mentheti meg és ki kell cserélni egy újra.