A kemény matrac jó választás az egészséges alváshoz?

Biztosan hallottál már valakit arra panaszkodni, hogy milyen kemény a matraca és hogy az egész éjszaka törte, így nem tudta kialudni magát. Másrészről azonban olvashattunk már számos olyan cikket orvosoktól, amelyekben arról írnak, hogy mennyire egészséges a kemény matracon való alvás. Hogy is van ez akkor a matracokkal? Milyen a megfelelő keménységű matrac, amely kompromisszumot jelent az egészséges és kényelmes pihenés között? Mindent megtudhatsz ebből a cikkből.

spanok

Kemény matrac

Milyen is tulajdonképpen a kemény matrac? Ez egy olyan matrac lenne, amely tör és olyan rajta feküdni, mintha a kemény padlón feküdnél? Dehogyis! Ha valami kényelmetlenné teheti a pihenést az éjszaka során, az valószínűleg csak az elhasználódott matracodban lévő rugók, amelyet már épp ideje kicserélni. A kemény matracoknak igazán jó tulajdonságaik vannak. A kemény matrac magját ugyanis olyan stabil rétegek alkotják (mint például a kókuszréteg), amely nem deformálódik, ha az ember ráfekszik. A felső részét alkothatja mondjuk már egy puha 5 cm vastag memóriahab is. A testünk középső része (a comboktól a bordákig terjedő rész) adja a teljes testsúlyunk legnagyobb részét, és pontosan ez az a rész, amely könnyen belesüllyedhet egy puha matracba.

Hatása a hátgerincre

Mi történik mondjuk, ha oldalt fekve alszol és testközépen belesüppedsz a túl puha vagy túlságosan elhasználódott matracba? A gerinced természetellenesen deformálódik, ami idővel a mozgásszervi problémák egyik fő okozója lehet. És pontosan a kemény matracon való alvás (amely egy jó minőségű ágyrácsra van helyezve) segít az egészséges testtartás megőrzésében alvás közben.  A túlságosan kemény felületen való alvás (mondjuk egy 1 cm vastag jógamatracon, amely a kemény földre van helyezve) következtében reggel fájhatnak az ízületeink. Ez azonban nem áll fenn a kemény matracok esetében, amelyeknek, mint ahogyan azt már említettük, elég vastag a felső rétege ahhoz, hogy hozzáidomuljon a csípőcsontok, a térd, a könyök valamint a váll formájához.

Kemény matrac hátfájásra

A hátfájásnak számtalan oka lehet, a helytelen testtartástól és a túl sok üléstől kezdve a megerőltető fizikai munkán át a különböző neurológiai problémákig. A fájdalom kialakulásának leggyakoribb oka pontosan a rossz szokások kombinációja, amelyekkel valójában a nap 24 óráját töltjük. Ha napi nyolc órát ülünk a munkahelyünkön, majd a következő nyolc órát valahol egy kanapén görnyedve töltjük, anélkül, hogy mozognánk, majd az utolsó nyolc órát egy túl puha matracon alszunk, a fájdalom azonnal jelentkezhet. Ezért a matrac keménységét a terhelhetőségi táblázat szerint kell megválasztani, hogy legalább a nap legfontosabb harmadát egészséges testhelyzetben töltsük. Kínálatunkban lehetőséget találsz arra is, hogy a teherbírás szerint válassz matracot.

Kemény matrac választása a hátfájdalom típusa szerint

A kezelőorvosod vagy az ortopéd orvosod az alapján is tud megfelelő kemény matracot javasolni neked, hogy a hátad melyik részében jelentkezik a fájdalom.  Nem lehet teljesen általánosítani, de amennyiben magasabban, a lapockák között fáj a hátad, az valószínűleg nem az alvástól van. A nyaki gerincfájdalom a nem megfelelő párnaválasztással és a túl kemény matracon való alvással függ össze. Ebben az esetben pont egy puhább matrac választása és anatómiai párna használata jelenthet megoldást. A túl puha matracon történő oldalhelyzetben való alvás deréktáji fájdalmat okozhat, mivel ez a test legnehezebb része, amely mélyen belesüllyed a matracba, és oldalirányban deformálja a gerincet.

Kemény gyerekmatrac hátfájásra

A megfelelő keménységű matrac kiválasztása nagyon fontos, különösen kisgyermekkortól körülbelül 18 éves korukik, a fejlődésük végéig. Amit ebben a korban elrontunk, azt már felnőttkorukban nehéz helyrehozni. Egy felnőttnél már egy minőségi matrac választásával csak kompenzálni tudjuk a fájdalmat. Tehát nem érdemes alulértékelni a megfelelő kemény gyerekmatrac kiválasztását, mert ennek köszönhetően megkímélheted gyermekeidet a kellemetlen komplikációktól és fájdalomtól felnőttkorukban.

Hogyan helyettesítsük a kemény matracot?

Próbálj meg keményebb alátéten aludni akár otthoni körülmények között is új matrac vásárlása nélkül. Egyik lehetőség a kanapé. Esetleg kipróbálhatod az alvást az említett jógamatracon is, biztosan nem fog ártani. Ha azonban reggel még fáradtabban és összetörve ébredsz, ne vesd el azonnal ezt a lehetőséget. Csak a petyhüdt izmaidnak és ízületeidnek kell hozzászokniuk az új alvási pozícióhoz. Néhány nap alatt a tested hozzászokik a keményebb felülethez, és te majd élvezheted a jobb minőségű alvást.

És mi van a puha matracokkal?

A puha matracok sem elvetendők, azonban nem mindenkinek megfelelőek. Igazán kényelmesek és egy egészséges fiatalnak nem okoz problémát egy puha matracon való fekvés. Azonban amennyiben hátfájástól vagy más testi fájdalomtól szenvedsz, mindenképp érdemes a régi matracodat lecserélni egy keményebbre. Amennyiben bizonytalan vagy a keménységet illetően vagy úgy eleve a matracválasztással kapcsolatban, figyelmedbe ajánlanám ezt a cikkünket: Hasznos tanácsok matracválasztással kapcsolatban.