Hogyan válasszuk ki a matrac megfelelő keménységét?

A matrac keménysége számos esetben sokkal fontosabb, mint az anyagok, amelyekből a matrac készül (az összetétel többnyire a valamilyen allergiától szenvedőket érdekli). A matrac keménysége közvetlenül meghatározza azt, hogy hogyan érzi magát reggelente az ember ébredés után, de azt is, hogy esetleg hátfájással ébred-e? Hogyan válasszuk ki hát a matrac megfelelő keménységét? Segítünk!

tvrdy-matrac-1

Hogyan válasszuk ki a matrac keménységét?

Nemrégiben a blogunkon közzétettünk egy bejegyzést a kemény matracokról, amelyek tényleg ideális választást jelentenek az emberek többségének. A kemény matrac remekül megtartja a formáját, ennek köszönhetően, egyszerűen mondva, nem engedi, hogy a testünk belesüppedjen. Ez például olvalfekvésben óriási nyomást gyakorol a hátgerincre és egy éven belül el tudja deformálni azt. A matrac keménységét főleg a használója súlya és az előnyben részesített alvási pozíciója alapján kell kiválasztani

Matrac keménysége - táblázat a súly alapján

Fontos megemlíteni, hogy nem létezik rossz új matrac, csak rosszul megválasztott matrac. A matrac kiválasztásakor a következő táblázat segíthet a megfelelő keménység kiválasztásában:

  • H1 – nagyon puha matrac - teherbírással 40 kg-ig
  • H2 – puha matrac -  teherbírással 60 kg-ig
  • H3 – közepesen kemény matrac - teherbírással 100 kg-ig
  • H4 – kemény matrac - teherbírással 120 kg-ig
  • H5 – nagyon kemény matrac  - teherbírással 120 kg-ig

A matrac keménysége a kényelem szempontjából

A legjobb a szerint választani matracot, hogy általában milyen keménységű matracon volt nekünk a legkényelmesebb az alvás. Azonban a matrac kipróbálása utáni érzéseink sem mindig relevánsak. Lehet ugyanis, hogy egy puha matrac elalvás közben igazán kényelmesnek tűnik, azonban reggel mégis összetörve ébredsz. Egy kemény matrac pedig olyan lehet, mintha csak egy deszkán feküdnél, reggel mégis fájdalom nélkül, tele energiával kel fel az ember.

Fekvőhelyzet a matrac keménységével összefüggésben

Az alvóhelyzet a matrac keménységének kiválasztásakor igazán fontos. Emiatt szenteltünk ennek a témának külön figyelmet egy önálló blogban. Általánosságban elmondható, hogy nem jó sem túl puha, sem túl kemény matracot választani. Erre is érvényes az, hogy az arany középutat válasszuk. Egy olyan matracot, amely megfelelő alátámasztást biztosít, de nem is engedi, hogy belesüppedj a matracba.

Örömmel segítünk a matrac keménységének kiválasztásában

Különálló kategóriát képeznek az úgynevezett zónás matracok, amelyek több részre vannak osztva, miközben mindegyik rész más keménységgel rendelkezik, attól függően, hogy a test melyik része fekszik rajta. Azoknak jelentenek ideális választást, akik oldalra fordulva szeretnek aludni. Más keménységgel rendelkezik a matrac vége, ahol csak a lábak pihennek, mint a közepe, ahol a testünk legnehezebb része, a medencénk található. Egyes matracok több ilyen zónával is rendelkeznek (általában 3 - 7 zónával). Amennyiben azonban nehézséget jelent eldönteni, hogy milyen kemény matracot is válassz, ne habozz, lépj velünk kapcsolatba és szívesen segítünk.