Mikor van itt az ideje a matraccserének?

Egy ház felújításánál számos dologra gondolunk - ki kell festeni, kicserélni a padlót, az ablakokat, a bútorokat, az elektronikai eszközöket. Azonban kevés ember gondol arra, hogy a matracai állapotát is ellenőrizni kellene és szükség esetén lecserélni a matracot is. Az sem jut eszükbe, hogy a mindennapos fáradtságot és hátfájást pont a matrac okozhatja. Tudod, hogy mikor jött el a matraccsere ideje? Hogyan tudod meghosszabbítani az élettartamát és hogyan tudsz gondoskodni róla? Olvass tovább és megtudhatod.

ako-casto-menit-matrac

Milyen gyakran érdemes lecserélni a matracot?

Erre a kérdésre nem létezik univerzális válasz, de vannak bizonyos jelek, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a matracnak már nincs sok hátra. Azonban általánosságban elmondható, hogy minden minőségi matrac, amellyel megfelelően van bánva, legalább 5 évig kibírja, de némely esetben ez az időtartam akár több tíz évre is növekedhet. És mik azok a tényezők, amelyek a leginkább befolyásolják az élettartamot?

Gondoskodás a matracról és a matrac védelme

Minden matracot védeni kell - főleg a mechanikai sérülésekkel, a porral és az atkákkal szemben - de legfőképpen a nedvességtől. Az első két említett ellenségtől megvédi egy vastag lepedő vagy mondjuk a matrachuzat, amelyek még moshatók is. Amennyiben a nedvességtől is szeretnéd megvédeni a matracot (mondjuk, ha a gyerekeknél vagy az idősebbeknél előforduló kellemetlen balesetekre gondolunk), akkor válassz egy vízhatlan matracvédőt. Amennyiben azonban mégis valamilyen ok folytán nedvesség éri a matracot, nagyon fontos, hogy megfelelően kiszárítsuk. A matrac élettartamát továbbá jelentősen meghosszabbítja, ha a matracot rendszeresen forgatjuk - mondjuk az ágy áthúzásakor. 

A matracok élettartama

A modern matracok élettartama igazán hosszú és évekig állhat majd a szolgálatodban úgy, hogy az anyagok megtartják az eredeti tulajdonságaikat. Azonban az élettartamnál azt is figyelembe kell venni, hogy milyen mértékben van használatban a matrac. Például, ha egy matracon napi 8 órában egy 100 kg súlyú ember fekszik, akkor a matrac mondjuk az említett 5 év alatt el is használódhat. Azonban, ha egy új matrac a nyaralóban van használatban, ahol csak pár hétvégét tölt a család, és mondjuk egy 60 kg súlyú ember használja, ez a matrac kényelmesen kibír akár 20 évet is. 

A matrac forgatása

Erről az egyszerű, de mégis nagyon fontos dologról nagyon sok mindenki megfeledkezik, vagy egyszerűen csak nem foglalkozik vele. Azonban a matracokat rendszeresen forgatni kell - legjobb átfordítani a másik oldalára minden alkalommal, mikor ágyneműt cserélünk - tehát hetente vagy kéthetente. Amennyiben olyan matraccal rendelkezel, amelynek mindkét oldala ugyanolyan keménységgel rendelkezik, akkor legalább úgy fordítsd meg a matracot időnként, hogy az a rész cserélődjön, ahol a fej és a láb található. A test középpontja így elmozdul és a matrac más pontjára helyeződik. A rendszeres forgatás megakadályozza, hogy a matrac deformálódjon vagy kifekvés keletkezzen rajta. 

Mikor kell már tényleg lecserélni a régi matracot?

Amennyiben a matrac láthatóan deformált, minden reggel összetörve ébredsz, és úgy érzed, hogy a súlya is több lett (erről a felgyülemlett por, atkák és egyéb szennyeződések tehetnek), cseréld le. Egy minőségi új matracot már pár tízezer Forintért vehetsz és így garantálhatod magadnak az igazán minőségi alvást, amely után minden reggel kipihenten ébredsz, hátfájás nélkül. Az új matracnak köszönhetően eltűnik az allergiás nátha is, amelyet a matracban felgyülemlett szennyeződések okoznak.