Mennyi alvásra van szükségünk? Az alvásigény összefügg az életkorral

A minőségi alvás az egyik legfontosabb dolog, amely a testünk regenerációjához kell. Az alvás minősége az egyik dolog, de rendkívül fontos a hosszúsága is. Tudod, hogy mennyi a megfelelő alvásidő? És azt, hogy az alvásidőt befolyásolja az életkor is? Továbbá, hogy mit okozhat az alváshiány és az alvásmegvonás?

dobry-spanok

Mennyi időt kellene alvással töltenünk?

A világ egészségügyi szervezeteinek többsége egyetért abban, hogy egy felnőtt embernek naponta legalább 7,5 óra alvásra van szüksége. Ezt az időtálló adatot azonban mégsem vehetjük megkérdőjelezhetetlen ténynek. Általánosságban azonban elmondható, hogy a 7-8 óra alvás az ideális, ezt azonban számos tényező, többek között az életkorunk, az egészségi állapotunk, az adott évszak és az aktivitási szintünk is befolyásolhatja. Azonban más mennyiségű alvásra van szüksége egy kisgyermeknek, és másra egy idősebb személynek.

Korcsoport szerinti alvásidő

Egyes források szerint egy újszülött nyugodtan alhat naponta akár 23 órát is. Egy éves korig a minimális alvásigény 12 óra, de nyugodtan alhat akár 20 órát is. Az évek elteltével aztán csökken az alvásigényünk egészen az időskorig. Azonban tévhit az, hogy az idősebb korosztálynak kevesebb alvás is elég. Az azonban biztos, hogy az ő alvásuk sokszor felületesebb, ugyanis többször felébrednek az éjszaka folyamán, így az áhitott mélyebb alvás elérése ilyen korban már problémásabb.

Mennyi időt képes kibírni az ember alvás nélkül?

Mennyire tippelnél? Az ügyeletes orvosok néha 24 órát dolgoznak egyfolytában, és mondjuk egy fesztiválon is simán kibír az ember két napot alvás nélkül. Akkor mondjuk 3 nap? Vagy akár egy egész hét? A világrekordot egy Randy Garner nevű férfi tartja, aki 1965-ben összesen 11 napig és 24 percig maradt ébren. Ugyan ez az extrém kísérlet hosszú távon nem volt negatív hatással az egészségére, de az alvási ciklusa csak néhány nap után normalizálódott. A kísérlet folyamán azonban hallucinációk gyötörték, és zavarok jelentkeztek a rövid távú memóriájában. Emellett egyre inkább elhatalmasodott rajta a paranoia, és a hangulatingadozásai is felerősödtek.

A kialvatlanság következményei

Egy ilyen kísérlet elvégzését azonban semmiképp sem javasoljuk. Kialvatlanságban azonban anélkül is szenvedhetsz, hogy 10 vagy több napig nem aludnál. A kemény munkatempó, a háztartási kötelezettségek, a családról és a gyerekekről való gondoskodás is sok energiát és értékes időt vesz el, amit aztán az alvásidő csökkentésével kompenzálunk. Az ingerlékenység, az energiahiány, a csökkent immunitás, valamint a depresszió is lehet az alváshiány első jele. Hosszútávon pedig az alváshiány még fogyást és ehhez társuló egyéb krónikus betegségeket is eredményezhet.

Mi befolyásolja az alvás minőségét?

Ezzel a témával kapcsolatban több cikket is találsz a honlapunkon. Röviden azonban azt tudjuk mondani, hogy az alvás minőségét nagyban befolyásolja a szobában lévő hőmérséklet, a matrac minősége, a kék fény hatása elalvás előtt, a nehéz ételek, a koffein, de az is, hogy mennyire szellőztetted ki a szobát lefekvés előtt, vagy hogy alvás során megzavarnak-e valamiféle hangok vagy fények.