Mély alvás - mi az és hogyan lehet elérni?

Van valaki a környezetedben, akiről azt mondják, hogy nagyon mélyen alszik? Mit jelent ez a kifejezés? Ez a személy szó szerint „úgy alszik, mint a bunda”, és semmi sem ébreszti fel? Mit jelent mindez szakértői szempontból és mi történik a testünkkel mély alvás közben?

hlboky_spanok

Mi az a mély alvás?

A mély alvást az úgynevezett non-REM fázis utolsó részének tekintjük. Mint tudjuk, az alvás REM és NREM fázisokból tevődik össze. A REM-fázisban (az angol rapid eye movement szerint) gyors szemmozgások jelennek meg és ez az alvás felszínes szakaszát jelenti. Az alvás mély stádiuma körülbelül a non-REM fázis utolsó 30 percét teszi ki.

Alvásmérés órával

Ma már Magyarországon is minden második ember visel okoskarkötőt vagy okosórát. Ezek az eszközök nemcsak az idő, hanem az alvás megfigyelésében is segítenek. Ez a funkció már az olcsóbb modellekkel is elérhető, amelyek legalább alapvető adatokat szolgáltatnak az alvás minőségéről. Egy alvásfigyelő eszköz használata segíthet például meghatározni az esti lefekvés optimális időpontját, az esti rutin és a helyes életmód kialakítását is.

Az alvásmérés eredményei

Amikor reggel megnézed a fitness applikációd grafikonját, amely az éjszakai alvásodat figyeli, biztosan látni fogsz különböző ingadozásokat. Bizonyára látni fogod azt a fél órát, amikor éjszaka felébredtél, majd nem tudtál visszaaludni, valamint a reggeli 4 órás felszínes alvásszakaszt, mielőtt felébredtél. A cél azonban az, hogy a mély alvás a teljes alvási időtartam minél nagyobb hányadát töltse ki - ideális esetben legalább 25%-át. Természetesen nem az a végcél, hogy kizárólag egy ilyen típusú eszközre hagyatkozzunk, de segítségével javíthatunk az alvás minőségén. Az étrend, az általános nappali és esti rutinod, a stressz és a matracod minősége is mind olyan tényező, amelyek hatással vannak az alvásra.

Miért fontos a mély alvás?

Mély alvás közben az izmaink tökéletesen ellazulnak. A szemünk nem mozog és nem álmodunk. Ez a teljes relaxáció állapota, amikor testünk pihen és regenerálódik. A mély alvás a sportolóknak és a fitness edzőknek is különösképpen fontos. A mély alvás során ugyanis izmaink fehérje formájában tápanyagokat vesznek fel, és szó szerint növekednek.

Miért vágyakozunk több mély alvásra?

Ha reggel fásultan, energiahiányos állapotban és rosszkedvűen ébredsz, az valószínűleg a kevés mély alvás következménye. Ez tudniillik az elegendő pihenés alfája és omegája, de ennek eléréséhez néhány célt teljesítened kell, amelyeket blogunk több cikkében is leírtunk már és fentebb is említettünk - többek között a lefekvés előtti szellőztetést, az esti nehéz ételek mellőzését, a kék fény kerülését, vagy pedig azt, hogy jó minőségű ágyon vagy matracon aludj.