Hogyan rendezzük be a nappalit? Ötletek és tippek képekkel.

A nappali berendezésével kapcsolatos tippeket és ötleteket ma már szinte minden életstílussal foglalkozó blogon találhatsz. Azonban közülük számos elég specifikus és a blog írójának preferenciát tükrözik, esetleg az abban az évben divatos színeket vagy bútorelemeket, amelyek a magyar háztartások hagyományos nappalijaiba nem mindig illenek. Mi összeszedtünk a számotokra pár univerzális ötletet a kis, a nagy, a konyhával összekötött, a tradicionális, és a modern nappalik berendezésére, ráadásul inspiráló képekkel.

moderna-obyvacka

Minimalista nappali berendezése

A minimalizmus uralja a világot. Amennyiben Te is szereted a letisztult vonalakat, a lehető legkevesebb olyan tárgyat, amelyre rászállhat a por, a tágas és légies tereket elegendő mennyiségű fénnyel, akkor a minimalizmust neked találták ki. Nagyon fontos része, hogy halvány, de nem feltétlenül hideg, színeket kell összeválogatni. A minimalizmusban főleg a fehér és a szürke dominálnak, de a bézs, a fekete és a natúr fa színek is gyakran használatosak. Amennyiben egy minimalista nappaliba egy kis színt szeretnél vinni, akkor válaszd a pasztell színeket, amelyek nem rikítanak ki annyira.

Hogyan rendezzünk be egy kis nappalit a panelban?

Egy nagyon kis nappalit (például egy 2x3 centiméterest) is be lehet ízlésesen és "tágasan" rendezni. Például hogyan rendezzünk be egy klasszikus nappalit a panelban? Egy ilyen nappaliba egy kis kompakt kétszemélyes kanapét érdemes választani nagy kartámlák és vastag háttámla nélkül. A klasszikus dohányzóasztal helyett érdemes két kis asztalkát választani a kanapé két oldalára. Amennyiben nem fér be egy nagy tévés szekrény, akkor érdemes a televíziót a falra szerelni, így alatta és fölötte is kihasználhatod a helyet. Erre tökéletes mondjuk egy kis komód és egy keskeny polc. Így a szoba többi része szabadon marad.

Hogyan rendezzünk be egy nagy nappalit?

Egy nagy nappali  berendezése egy kicsit nagyobb anyagi befektetést jelent. Azonban egy nagyobb helység lehetővé teszi, hogy egy igazán nagy ülőgarnitúrát válassz, vagy esetleg kisebb kanapét fotelokkal kombinálva. Egy nagy nappaliba több zónát is létrehozhatsz. Az egyik mondjuk a kandalló előtti pihenő zóna, a másik a tévénézős, a harmadik pedig mondjuk egy hely, ahol tornázhatsz. Amennyiben a nagy helységet is szellősen szeretnéd berendezni, akkor inspirálódj az első pontban leírtak szerint, és rendezd be minimalista stílusban a szobát.

A konyhával egybekötött nappali berendezése

Főleg az utóbbi évtizedekben az újépítésű házakban és lakásokban az a trend, hogy egy nagy beltéri egységet hoznak létre, amely a konyha és a nappali, esetleg az ebédlő, összevonásával jön létre. Egy ilyen "nappali-konyhából" egyértelműen nem hiányozhat a méretre gyártott konyhaszekrény egy konyhaszigettel, amely munkafelületként is szolgál a főzéshez, esetleg bárpultként vagy étkezőasztalként is egyes esetekben. Pont ez az a hely, amely határt képez a konyha és a nappali között. Ezért azt javasoljuk, hogy a kanapét ne tedd a konyhasziget közelébe, ugyanis főzés közben bármi ráfröccsenhet, így könnyen összepiszkolódhat. A kanapé kitisztítása pedig nem egyszerű feladat. Ez a nagy beltéri egység pedig azért is jó, mert a nappaliból a tévét nézve is szinte rálátsz "a főzőlapon rotyogó ételre."

Univerzális tippek a nappali berendezéséhez

A nappaliban csak annyi ülőhely legyen, ahány ember él abban a háztartásban vagy ahány az egész hét folyamán legalább egyszer benne tartózkodik. Nagyobb mennyiségű látogató esetén az ülőhelyek számát könnyen növelheted bárszékekkel, babzsákokkal vagy a konyhából áthozott székekkel. Emiatt nem kell telezsúfolni a nappalit fotelokkal és kanapékkal, amelyeken az év nagy részében senki sem ül.

A díszpárnák, a szőnyegek, és főleg a növények dobják fel igazán a nappalit, amelyeknek köszönhetően egy otthonos és hangulatos helységet kapsz.