Montessori gyerekszoba tele készségfejlesztő játékokkal

A gyerekszoba berendezésénél a szülők gyakran szabadon eresztik a fantáziájukat. A bútorok kiválasztásánál inspirációként szolgálhat a Montessori-nevelési módszer. A Montessori azonban nem csak a nevelésről és a játékokról szól, de a funkcionális és rendezett környezetről is, amelyben a gyerekek az idejük java részét töltik. Mire is támaszkodhatunk, ha egyedi módon szeretnénk megoldani a gyerekszoba berendezését?

montessori

Montessori gyerekszoba

Az elején ejtsünk pár szót a Montessori-nevelési módszerről. A Montessori óvoda egy alternatív képzési módszer, a tanulás egyfajta játékos formája, amelyet Maria Montessori olasz orvosnő, pedagógus és pszichológus alkotott meg. Ez a módszer játékosan, semmilyen tevékenységet sem ráerőltetve, pozitív motivációval, büntetés nélkül nevel. Mi mindent is kell beszereznünk a gyerekszobába, hogy azt mondhassuk rá "Montessori friendly"?

Játéktér a gyerekeknek

A gyerekszobában helyet kell biztosítani a játékra is.  Még a legkisebb gyerekszobában is rendelkezésükre kell bocsájtanunk legalább 2 négyzetméternyi területet, amely csak és kizárólag játéktérként szolgál. Amennyiben kis gyerekszobátok van, akkor se csüggedj! A galériaágyakkal vagy a multifunkciós ágyakkal számos helyet takaríthatsz meg és ideális megoldást jelentenek ilyen esetekben. A multifunkciós ágyak esetében egy bútordarab formájában megkapod az ágyat, az íróasztalt és még a tároló helyet is, így marad hely még a játékra is.

Fejlődést ösztönzők minden lépésen

Ahhoz, hogy a gyerekek egész nap játszva tanulhassanak, különböző készségfejlesztő elemekkel kell, hogy körbevéve legyenek. Ezt anélkül is meg lehet oldani, hogy ezek a dolgok értékes helyet vegyenek el a szobából. A klasszikus parafa táblák tele tanuló célzatú plakátokkal mondjuk nagyon jó, olcsó és gyors megoldást jelentenek. A kisebb gyerekeknek például választhatsz olyan plakátokat, amelyeken állatokat vagy tárgyakat kell felismerniük, míg az iskolásoknak már jöhetnek a számok és a betűk. Azt mondod, hogy a képek, a számok és az állatkák a könyvekben is benne vannak? Hát igen, de milyen gyakran nyitják ki ezeket a könyveket valójában? De ma már számos helyen tudsz beszerezni mondjuk fából készült Montessori játékokat vagy épp egy konyhai fellépőt, amelyekben biztosan nem fogsz csalódni.

Gyerekszoba bútorok

Ahogyan azt feljebb is említettük a bútornak minimalista stílusúaknak kell lennie és a lehető legtöbb funkciót kell betöltenie. Az említett multifunkciós ágyakat például szórakoztatóvá és okató jellegűvé is teheted. Mondjuk mindegyik lépcsőfokra írsz egy verset, amelyet gyermeked elmond az ágyba vezető útja során. Vagy esetleg szerezz be egy csúszdával ellátott ágyat, így öröm lesz az ébredés.  De kínálatunkban Montessori ágyakat is találsz.

Kiegészítők a gyerekszobába

A kiegészítők is lehetnek nevelő jellegűek. Mondjuk a függönyök vagy a szőnyegek. Ne feledd, a gyerekszobának legfőképpen nem egy stílusos szobának kell lennie a vendégeknek, hanem a gyerekek birodalmának tele érdekes játékokkal. Egy egyszerű gyerekszőnyeg vagy a függönyök is lehetnek ilyenek. Monjuk a közlekedési szőnyegeket hozhatnám fel jó példának. Egyszerűen varázsold a gyerekszobát egy olyan helységgé, amely tele van szórakoztató és inspiráló játékokkal, eszközökkel, tárgyakkal, amelyek játékos módon csábítják a gyermekeket az új ismeretek elsajátítására.