Ragályos-e az ásítás és mi okozza?

Az ásítás - egy olyan jelenség, amely még mindig ébren tart néhány tudóst. Az ásítással kapcsolatban számos hipotézis létezik, amelyek közül sok nem valós. Összegyűjtöttük neked a legérdekesebb tényeket és reméljük, hogy nem kap el az ásítás a cikk olvasása közben. De akkor se aggódj, ha veled is megtörténik, hogy már az ásításról való olvasás vagy beszélgetés is ásításra késztet, ahogy bizonyítottan a legtöbb embert.

zívanie blog

Az ásítás természetes

Az ásítás olyasmi, amiről néhány megkérdőjelezhető weboldalon azt olvashatod, hogy csak az emberekre jellemző. Ez már első olvasatra is ostobaság, hiszen minden kutya-, macska-, sőt ló- vagy haszonállattartó tudja, hogy az állatok talán még gyakrabban ásítanak, mint az emberek. Az ásítás társadalmunkban egy kicsit faux pasnak számít, pedig ez testünk teljesen természetes reakciója, amelyet nem tudunk irányítani. Ha azonban társaságban ásítozol, jobb ha a kezedet a szád elé teszed.

Az ásítás okai

A legutolsó kutatások szerint az ásítás a szervezetünk arra irányuló erőfeszítése, hogy több oxigénhez jusson. Egy másik elmélet szerint a test így próbálja lehűteni az agyat, mivel az emberek leggyakrabban olyan helyiségekben ásítanak, ahol magasabb a hőmérséklet. Egy következő hipotézis azt állítja, hogy a szervezet az ásítással önmagát akarja felébreszteni. Amikor ásítunk, akkor a tüdő kitágul és a vér az arcba áramlik, ami segít ébren tartani minket. A legegyszerűbb magyarázat szerint az ásítás egyszerűen csak azt jelenti, hogy a testünk alvást igényel, mert fáradt és ezért egyszerűen csak meg kell keresnünk a legközelebbi ágyat, ahol kényelmes matracon aludhatunk egy jót.

Gyakori ásítás felnőtteknél

A gyakori ásítás probléma jele lehet, ezért nem szabad halogatnod az orvosi vizsgálatot, ha ilyen panaszt észlelsz. Ez különböző alvászavarokkal állhat összefüggésben (lásd az aluszékonyságról szóló írásunkat), de okozhatja túlzott fáradtság, stressz vagy alacsony vízbevitel is.

Gyakori ásítás a gyerekeknél

Gyermekeknél a gyakori ásításnak ugyanazok az okai lehetnek, mint a felnőtteknél. Náluk azonban a hangulatromlással, apátiával, fáradtsággal vagy gyakori betegséggel is társulhat. Ha azt tapasztalod, hogy gyermeked megmagyarázhatatlanul gyakran ásítozik, fordulj gyermekorvoshoz, aki további szakorvosi vizsgálatokat rendel el.

Ragályos-e az ásítás?

Igen az. Erre vonatkozóan is sokféle kísérlet létezik, de vannak például orvosi váróteremből származó rejtett kamerás videófelvételek is. Ha bármikor könnyedén elkezdesz társaságban ásítozni, akkor valószínűleg az igazán empatikus emberek közé tartozol. Vannak olyan tanulmányok is, amelyek az ásítás hiányát egy ásító csoportban az egyén bizonyos pszichopata vagy antiszociális tulajdonságainak tulajdonítják. Ha azonban a levegőért kapkodó, ásító emberekkel teli csendes váróterem sem késztet téged ásításra, ne aggódj, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy pszichopata vagy.

Ásíts

Nyugodtan ásítozhatsz, amikor csak tudsz. Miért? Ásításkor például megnyílik a fülkürt (Eustachiai-cső), ami segít kiegyenlíteni a középfülben lévő nyomást. Ezenkívül a kellően megnyitott fülkürtön keresztül a különböző szennyeződések és folyadékok kiürülnek a középfülből, amelyek gyulladást és fertőzést okozhatnak. Továbbá az ásítás az arcizmokat és a halántékcsontokat is megmozgatja. Csak arra vigyázz, hogy "ki ne essen a fogsorod", amikor ásítasz.