10 tipp a babák jobb alvásáért

Úgy érzed, hogy a kisbabád valamiért nem alszik jól? Mindig egy órába telik mire elaltatod, és a végén úgyis csak fél órát alszik? Egy ilyen helyzet nemcsak a babának, de neked is rendkívül frusztráló lehet. Ebben a cikkben 10 bevált tippet mutatunk be, amelyek kombinációjával javulhat gyermeked alvása.

spanok-babatka

Jobb alvás a babáknak = jobb alvás a szülőknek

Először is meg kell említenünk, hogy amikor a baba boldog, a szülő is boldog. Ha pedig boldog a szülő, akkor jobb szülője lehet a gyermekének. Ez egy ördögi kör, aminek a legtöbbször te vagy az irányítója. Minden további fölösleges szó nélkül térjünk rá rögtön arra a 10 egyszerű tippre, ami segít a babának jobban aludni.

1. Éhség

A teli pocak a boldog baba előfeltétele. A babák akár háromóránként felébredhetnek az éhség miatt, ezért a mamának vagy a cumisüvegnek mindig kéznél kell lennie.

2. Száraz pelenka

A száraz és tiszta pelenka (ideális esetben olyan márkájú vagy típusú, amelytől a baba bőre nem pállik ki) a nyugodt alvás második alappillére.

3. Minőségi matrac

A minőségi gyerekmatrac nemcsak a pihentető alvást biztosítja, hanem a gyermek gerincének és egész mozgásszervrendszerének egészséges fejlődését is. Ha van rá mód, kerüld a kifeküdt matracokat.

4. Kényelmes anyagok

Az ágynemű anyaga szó szerint vagy elaltatja a babát vagy pedig irritálja. A pólya vagy hálózsák kiválasztásánál is ügyelj arra, hogy jól szellőző legyen.

5. Környezeti zajok megszokása

 Az utóbbi években a szülők körében elterjedt a babák alvásának modern megközelítése, amelynek értelmében napközben egyszerűen mindig van némi mozgás és zaj a házban, éjszaka pedig éppen ellenkezőleg, csend van. Így a baba megszokja, hogy a délutáni alvás alatt valamilyen neszt hall, éjszaka pedig nem ébresztik fel véletlenszerű zajok, például a főzés, a tévé vagy épp a pároddal folytatott beszélgetés miatt.

6. Hintázás

Már a terhesség ideje alatt a baba a pocakban folyamatosan ringatózik. Ezért a ringatás az újszülöttek elaltatásának egyik legjobb segítője. Emlékezteti őket arra az időre, amit születésük előtt az anyjuk méhében töltöttek.

7. Zaj vagy egyéb hang

A terhesség alatt a baba folyamatosan hall valamilyen zajt. Vagy az anya légzését, mozgását és vérkeringését vagy pedig a külső környezetből érkező hangokat. Bizonyára emiatt van olyan sok baba a világon, akiket leginkább a bekapcsolt porszívó hangja altat el. Ha kisbabád igényli a zajokat elalváskor, kapcsold be az egyik kiságyba felakasztott játékot. A lassú csilingelés hangja akár napközben is megalapozhatja a nyugodt esti hangulatot.

8. Megfelelő szobahőmérséklet

Abban a szobában, ahol a gyermek alszik, a hőmérséklet nem haladhatja meg a 20 fokot. A baba valószínűleg amúgy is be lesz bugyolálva pólyába vagy hálózsákba, így nem fog fázni. Ellenkezőleg, a csecsemők akkor ébrednek fel, ha melegük van.

9. Elegendő friss levegő

A gyerekszobát vagy hálószobát állandóan szellőztesd. Ha aggódsz amiatt, hogy felébred a baba az utcáról érkező hangok miatt, térj vissza az 5. ponthoz vagy fontold meg az egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető berendezés felszerelését.

10. Alvástámogató „anyagok és eszközök”

Az újszülötteknek való tea vagy az anyatej még az igazán nyugtalan csecsemőket is megbízhatóan elaltatja. Az olyan dolgokat, mint például a mákfőzet, jobb, ha elkerülöd. Az alvást segítő készítmények és kiegészítők miatt inkább keresd fel a gyermekorvost és ne az interneten fellelhető szakértőket.